divendres, 25 de febrer del 2022

Balança romana amb sacs de café

 

"Un joc de balances amb sacs de cafè volia recordar els molls de càrrega d'un altre temps en aquesta composició del grec Jannis Kounellis, representant del corrent de l'arte povera. Kounellis havia decidit posar la seva obra contra un dels murs dels dipòsits generals de Comerç, ara anomenats pomposament Palau de Mar. Tanmateix, el poc entusiasme dels propietaris de l'edifici d'una banda i la reforma almivarada d'aquest de l'altra van fer desistir Kounellis de la seva idea i va buscar una altra paret més adient, no restaurada. En va trobar una a la placeta que formaven els carrers de l'Almirall Cervera i Baluard. La inauguració no va tenir lloc el mateix dia que les altres set "configuracions urbanes", sinó unes setmanes més tard. Els veïns de la Barceloneta van mostrar-se en desacord amb l'obra."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"L'obra de Jannis Kounellis es podria definir com una expressió rigorosament objectiva i estrictament plàstica de la condició humana contemporània. Una condició establerta sobre el concepte antròpic segons el qual el món és com és perquè hi som nosaltres per experimentar-lo i per interpretar-lo. Això implica la consideració d'una naturalesa compartida pels homes i perllongada d'aquesta manera per la història, la cultura, el llenguatge i l'artifici. Aquesta aproximació suposa per altra banda el fet de sacralitzar la contingència dels éssers i de les coses, i d'assumir voluntariosament la idea de trànsit. Kounellis busca i torna a buscar en aquest ferment interminable, destil·la la grandesa del que és nimi i subratlla la divinitat de la passió per la mesura i la de l'ànsia configuradora que converteixen la vida humana en compromís i en poesia. Kounellis acostuma a utilitzar categories plàstiques ben definides com ara la verticalitat, la pesantor, la fusió de materials, la diagonalitat o l'ortogonalitat juntament amb un alfabet objectual de significat molt difós quant a les seves referències específiques.

Els penjants de les mitges balances ocupades per sacs de cafè que es troben suspeses de la paret mitgera "despullada" per la placeta del carrer Almirall Cervera de la Barceloneta, redunden en la tradició portuària de la ciutat i en la seva naturalesa de cruïlla cultural entre periples diversos i coincidents per un temps, mentre que la construcció del pes i de la verticalitat emfasitzats, confirma el desig de centralitat i d'equilibri com a clau primordial d'existència i de coneixement en un entorn fluent i canviant."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Gloria Moure

Materials:Acer i sacs de café







Autor

Escultor:Jannis Kounellis

Més informació:Viquipèdia Jannis Kounellis

Jannis Kounellis, font:news.artnet.com

Veure més Art Públic Ciutat Vella Est


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada