dimarts, 22 de setembre del 2020

Monòlit de la Cooperativa del Sagrat Cor

"Un grup de militants de la Germandat Obrera Catòlica de Catalunya (HOAC o GOAC) relacionats amb la parròquia del Sagrat Cor, al Poblenou, van decidir constituir-se en cooperativa, amb la denominació parroquial, per aixecar uns pisos per a ells i altres socis que s’hi volguessin apuntar. Van comprar uns terrenys situats a la frontera de Barcelona, on els carrers de Pere IV i la Gran Via perdien pràcticament el nom i hi havia unes antigues latrines.

El 1957 van començar l’aventura i el 24 de juny de 1960 lliuraven els 90 primers pisos, situats a la confluència dels carrers de Paraguai i Maresme, a cavall del Poblenou i del nou barri de Maresme. El mateix dia, que alguns van definir com “el més feliç de la seva vida”, s’inaugurava un monòlit amb un pedrot baixat de la muntanya de Montserrat als jardins que formavan part de la promoció. Havia estat una idea del cooperativista Lluís Estrada, que havia vist una cosa semblant durant una estada a Anglaterra. El monòlit, envoltat per una tanca de ferro, du la llegenda “Amb vostre nom comença la nostra història i és Montserrat el nostre Sinaí”, que és una estrofa del Virolai composat per mossèn Cinto Verdaguer. Hi van plantar un salze, que va sobreviure fins el 1999 i que ha estat substituït per un grup de palmeres. Tres anys abans s’havia afegit una placa al peu del monòlit, en català i en castellà, on es llegeix: “A tots els que han contribuït en fer nostra aquesta realitat”, i les dates 1957 i 1996.

La pedra baixada de la muntanya pesa unes quatre tones i el monòlit ha estat restaurat diverses vegades. Un soci fa de jardiner i en té cura del conjunt."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Pedra






 

Més informació:Viquipèdia Germandats Obreres d'Acció Catòlica

Més informació:Hoac.es/

Hermandat Obrera d'Acció Catòlica, font:archivodelatransición.es

Veure més Art Públic Sant Martí

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada