divendres, 18 de setembre del 2020

Escultura Theolongo Bacchio

"El Besòs era un barri molt abandonat a la primeria dels anys 70. Alguns veïns van pensar que aixecar un monument a algun personatge del règim franquista els ajudaria a aconseguir els equipaments que no tenien... Joan Fontanillas, un tècnic de Can Girona (nom popular de la fàbrica Macosa), va pensar que calia fer alguna cosa perquè no els plantifiquessin un monument no desitjat. Com que un personatge modern no oficial difícilment seria acceptat, va començar a llegir llibres d'història fins que va ensopegar, en un d'Antoni Bori i Fontestà, amb Theolongo Bacchio, un suposat cabdill del poble dels laietans, poble que havia viscut al territori barceloní. Bori i Fontestà assegurava que Bacchio havia derrotat el cartaginès Amílcar Barca en la batalla de Baetulo en algun moment del segle III abans de Crist. Fontanillas va oferir el personatge com a protagonista del possible monument i va convèncer primer el regidor del districte, Josep Canalda, i després els dirigents del Patronat Municipal de l'Habitatge, que havia construït el barri.

Canalda li va donar 8.000 pessetes i l'Ajuntament de Blanes, d'on teòricament Bacchio era fill, va pagar la placa. Fontanillas va animar els aprenents de l'escola professional que tenia Macosa perquè l'ajudessin i van fer el monument amb l'ajut d'un oxígraf. D'acord amb el regidor, el monument havia de portar una placa en castellà en què es llegia: "Al legendario caudillo de los layetanos Theolongo Bacchio, vencedor de la batalla de Betulon. Siglo III A. de J. en estos campos provençales" (sic). Però la nit abans de la inauguració, Fontanillas va afegir-hi davant una altra placa, amb un text en català (i per cert amb una falta d'ortografia "realitzad" en lloc de realitzat), la qual cosa li va suposar problemes amb el regidor i amb l'Associació de Veïns del Besòs.  El 3 de desembre de 1993 la plaça on havia estat posat va passar a dir-se també de Theolongo Bacchio i es va aprofitar per restaurar també el monument."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Pedra amb retalls de ferro

 




THEOLONGO BACCHIO- FILL DE BLANDA (BLANES) / ATACA A ANIBAL AL SEU PAS PER CATALUNYA / ELS GENERALS ROMANS ESCIPIONS LI / ERIGIREN UN MONUMENT A BLANES / A SA GRATA MEMORIA / LLEIALTAT, VALOR I SENY

THEOLONGO BACCHIO CABDILL DELS LAIETANS / VENCEDOR D'AMILCAR BARCA I / DELS CARTAGINESOS EN LA BATALLA DEL / BETULO SEGLE III ABANS DE J.C. / DE RESULTA DE LA DESFETA ELS / CARTAGINESOS MURALLAREN LA / CIUTAT DE BARCINO (BARCELONA) / I FOREN EVACUATS PER MAR / PER L'ALMIRALL ASDRUBAL

REALITZADA PER / L'ESCOLA D'APRENENTS DE MACOSA / V - 1973

AL LEGENDARIO CAUDILLO / DE LOS LAYETANOS / THEOLONGO BACCHIO / VENCEDOR EN LA BATALLA / DEL BETULÓN SIGLO III ADJ / EN ESTOS CAMPOS PROVENÇALES.






 

Autor

Disseny:Joan Fontanillas

Joan Fontanillas (Valls, 1933). Mestre industrial a Can Girona, foneria del Poblenou. La seva militància a l'Associació de Veïns del Besòs va dur-lo a proposar un monument a un suposat líder dels laietans, Theolongo Bacchio, en una placeta del barri. Va forjar-lo amb els aprenents de Can Girona i hi va ser posat el 1973.

 

Veure més Art Públic Sant Martí

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada