diumenge, 20 de setembre del 2020

Escultura a Pere Calders

"El cobriment d'un tros de la Ronda del Mig, entre els carrers de Sardenya i Escorial, va donar lloc a un espai enjardinat obra de l'arquitecte Carles Sanfeliu, amb motius escultòrics de Sara Pons, que té d'altres obres a Gràcia (Anna Frank, Pi i Margall). A més de les quatre estaques metàl·liques que composen el monument, i on es troba la dedicatòria a l'escriptor Pere Calders (Barcelona, 1912-1994), hi ha elements esparsos per altres llocs del jardí.

Els objectes estan encastats en petites peces de vidre barrejades amb les de gres de les mateixes dimensions que conformen, amb les rajoles de pedra artificial, més grans, el paviment dels cinc trams del passeig. Aquests objectes estan distribuïts per terra sense cap ordre precís, en distàncies irregulars, per a que el passejant els busqui seguint les frases inscrites en dues de les quatre estaques d’un metre d’alçada que hi ha a la cruïlla de la Travessera amb el carrer del Secretari Coloma: “Algú ha perdut una cosa molt important en aquest jardí” i “Qui acrediti d’ésser-ne propietari li serà donada satisfacció”. Aquestes frases, com s’indica a les altres dues estaques, pertanyen al conte “El principi de la saviesa”, del llibre Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders.

Els objectes quotidians i dibuixos que cal trobar cristal·litzats a terra com si fos un joc són:

1) Entre la boca sud del túnel, propera a Escorial, i Alegre de Dalt (parc infantil): Un cotxet de joguina.

2) Entre Alegre de Dalt i Secretari Coloma: Unes ulleres, un collaret de boletes, set botons, una xapa amb filferro de tap de cava, un grapat de clips i el dibuix d’una caricatura de Pere Calders feta d’un sol traç.

3) Entre Alegre de Dalt i Sardenya: una clau, set claus, una ploma estilogràfica amb la caputxa treta, el dibuix d’un DNI, tres monedes grans, un rellotge de butxaca, un fermall, la silueta dibuixada d’una parella fent-se un petó, i una inscripció amb les lletres F.E.

4) Al triangle Sardenya-Camèlies-Ronda del Guinardó (davant l’entrada del Camp de futbol de l’Europa): Una rosquilla i un encenedor amb la flama dibuixada.

5) Entre Sardenya i la boca nord del túnel (parc infantil): Un xumet i una piloteta.

A més de les dinou peces de vidre amb un objecte encastat, n’hi vint-i-cinc sense cap objecte dintre, només amb quatre punts dibuixats, per confondre al qui participi en el joc de cerca.

Aquest conjunt d’elements homenatge a Pere Calders es van inaugurar el plujós dissabte 27 de març del 2004..."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Acer i vidre



































Més informació: Viquipèdia Pere Calders

Pere Calders i Rossinyol, font:ara.cat
 

Autor

Escultora:Sara Pons Arnal

Més informació:Diposit.ub.edu - Mónica Rojas

Sara Pons, font:cipedraseca.blogspot.com
  
Veure més Art Públic Gràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada