dilluns, 13 de juny del 2022

Escultura Les Quatre barres de la senyera catalana

 

"L’any 2009 la cadena hotelera Starwood Hotels and Resorts va inaugurar un imponent hotel de luxe a primera línia de mar, al sud del port de Barcelona, dissenyat pel Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill. Es tracta d’un edifici de 105 metres d’alçada de línies racionalistes que dibuixa la silueta d’una vela i que busca les transparències amb el seu entorn: d’una banda la ciutat i de l’altra el mar, que ja forma part del skyline de Barcelona. El conegut com a Hotel W, també denominat popularment “hotel vela”, ocupa 46.000 m2 , disposa de té tot tipus d’equipaments (piscines, zones esportives, miradors, restaurants, bars, etc.) i també de diversos peces ornamentals que volen integrar-se a l’edifici i donar-li identitat.

Un element destacat d’aquest conjunt és l’escultura Les quatre barres de la senyera catalana, dissenyada pel mateix Ricardo Bofill, que va voler emplaçar-la arran de mar, a la plaça de la Rosa dels Vents, a la que s’obre l’edifici. Són quatre columnes de 6 metres d’alçada formades per 6 peces de marbre de Carrara de 50 x 50 cm d’amplada i suportades per una estructura d’acer. Els quatre blocs al·ludeixen a les quatre barres de la senyera catalana --com queda explícit en el seu nom-- amb la voluntat de relacionar aquest indret amb el seu país. Per a trencar la rigidesa dels pilars de marbre, Bofill guerxa helicoïdalment i en un punt diferent cadascuna de les columnes, de manera que la figura geomètrica de la base i de la part superior (el quadrat) coincideixi. Amb aquesta imatge, Bofill, gran admirador de Gaudí, referència les columnes que aquest arquitecte va dissenyar per a la nau central del temple de la Sagrada Família.

La incidència del sol sobre Les quatre barres de la senyera catalana i el permanent oneig del mar que s’entreveu entre les quatres peces verticals que componen aquesta obra, creen un contrast visual dinàmic, que dóna una gran rellevància a l’escultura."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Daniel Giralt-Miracle

Materials:Marbre i Acer





Més informació:Viquipèdia Bandera de Catalunya

Bandera de Catalunya amb les quatre barres roges, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Ricard Bofill Leví

Més informació:Viquipèdia Ricard Bofill i Leví

Més informació:Arquitecturacatalana.cat/ca/autors/Ricardo-Bofill-Levi

Ricard Bofill, font:escofet.com

 

 Veure més Art Públic Ciutat Vella Est

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada