dijous, 3 d’octubre del 2024

Escultura Dos Tritons

 

"Al començament de la seva carrera, als anys 20, Josep Viladomat va treballar per als Tallers Lena, que subministraven escultures en pla industrial. D'aquesta època dataven els dos amorets que remataven sengles estanys situats a banda i banda del primitiu Pavelló Reial, i que van ser posats a final del 1929. Per una raó que ignorem, van ser suprimits i substituïts per dos tritons procedents també dels Tallers Lena. Ja s'hi trobaven quan l'arquitecte Casamor va refer els jardins arran de l'ampliació del pavelló per fer-hi l'actual palauet Albéniz."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas


"El sentit neoclàssic d'aquest jardí va fer que Josep Viladomat realitzés per encàrrec dos amorets, personatges mitològics que presidien ambdós estanys. La simetria d'aquest projecte ressalta com a part de l'harmonia equilibrada que mostra aquest conjunt. Les dues fonts es localitzen als laterals del palauet Albéniz, demostrant l'ordre harmònic que regeix aquest projecte.

La pedra, com a material d'aquests dos amorets, mostra la verticalitat de la composició que centralitza la figura i que emfasitzen els braços aixecats que sostenen un peix, la boca del qual esdevé brollador d'aigua. La dualitat d'aquests nens amb cos humà i extremitats de peix afavoreix els diferents acabats de la pedra, superfície llisa de la pell i escates en l'animal.

A la mitologia, els amorets se'ls representa plàsticament com un nen amb ales, amb un carcaix amb fletxes, però en ésser l'amor la mútua compenetració de dos elements antagonistes, la morfologia pren la dualitat nen-animal. Les reminiscències barroques italianitzants que tenen aquestes escultures mostren una composició el moviment de la qual afavoreix el suau escorç representat que afegeix un sentit lúdic a l'àmbit setcentista que el conjunt vol imprimir a aquest projecte,

El realisme, com a part narrativa de l'escultura, apunta a una figuració d'accents formals rigorosos pel que fa als eixos compositius que eradiquen el hieratisme, i afavoreix l'acció i el gest expressat com a part de la història."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Blanca Cadena

Materials:Marbre blanc






 


Autor

Escultor:Tallers Lena, atr. Josep Viladomat

Arquitecte:Joaquim Casamor

Més informació:Viquipèdia Josep Viladomat i Massanas

Més informació:Manlleuhistoric.com/Viladomat-i-Massanas-Josep 

Josep Viladomat i Massanas, font:Manlleuhistoric.blogspot.com

Més informació:Viquipèdia Joaquim Casamor i d'Espona

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada