dilluns, 11 d’octubre del 2021

Escultura L'Esperit popular

 

 

"Escultor prolífic en relació amb els conjunts de la plaça de Catalunya, a Jaume Otero ja se li havia encarregat, abans del concurs, un grup destinat a Tarragona que havia realitzat en pedra i que, finalment va ser posat a Pedralbes –juntament amb el de Fuxà dedicat a Lleida- quan es va optar pel bronze com a únic material en els conjunts que rodejaven la plaça. És també l’autor de grup dedicat a Tarragona que es va encarregar, en aquest cas ja en bronze, composat per un home i quatre dones amb atributs corresponents a l’agricultura – i dels putti de la font situada en front del Portal de l’Àngel, la primera de les intervencions que es van fer a la plaça, a l’any 1926. En el moment en que l’escultor menorquí Otero va rebre l’encàrrec era ja un escultor reconegut que havia esta premiat per la Mancomunitat i havia recorregut moltes ciutats europees.

L’escultura que comentem està ubicada en el primer pilar del cantó de mar en front del Portal de l’Àngel, orientada cap el cantó del Llobregat, en el mateix pilar i en la cara oposada es troba la Dona amb la imatge de la Mare de Déu d’Enric Monjo.

Representa una dona de faccions clàssiques, coberta amb un mantell o toga que li deixa al descobert el pit esquerre i una part del ventre i dels malucs. Amb la mà esquerra es recull el mantell mentre amb la dreta aixecada sosté una branca de llorer. Es difícil trobar un lligam entre el títol que té l’escultura i la seva representació, la branca de llorer, arbre sagrat que s’oferia a Apol·lo i que també pot ser signe de la victòria o de l’eternitat, però mai ha tingut una vinculació amb l’esperit popular. Com d’altres de les escultures que trobem a la plaça de Catalunya ha dominat el sentit ornamental sobre el contingut. A sota hi a l’escut de Barcelona. Va ser fosa en bronze per la casa de Gabriel Bechini i està resolta de manera molt plana que quasi sembla un alt relleu. Tot el conjunt, la cara estilitzada de la dona, l’acurat pentinat, la posició artificiosa, la converteixen en una obra de bellesa estilitzada molt decorativa propera als gustos ornamentals de l'Art Déco."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Mireia Freixa

Materials:Bronze

 











 

Autor

Escultor:Jaume Otero

Més informació:Viquipèdia Jaume Otero i Camps

Jaume Otero, font:luisagranero.com

 

Veure més Art Públic Eixample


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada