divendres, 29 de novembre del 2019

Monument a Eduardo Dato

"A l'entrada de la Clínica Quinta de la Salut l'Aliança, a l'avinguda de Sant Antoni Maria Claret, hi ha un monument dedicat al polític conservador Eduardo Dato (La Corunya, 1856 - Madrid, 1921) i un altre al fundador de l'entitat, el metge Josep Girona i Trius (Vilafranca del Penedès, 1872 - Barcelona, 1938).
El primer es va posar en els mesos que van transcórrer entre la fi de la Dictadura de Primo de Rivera i la proclamació de la República, el 6 d'abril del 1930. El motiu de que s'hagués aixecat un monument a qui fou diputat durant molts anys, ministre de Justícia el 1902, president del Congrés els anys 1907 a 1909 i president del Govern el 1921, a l'entrada de l'edifici que és des del 1917 seu social de la mútua, és que aquest polític conservador, que va morir assassinat, fou un protector entusiasta de l'obra de Josep Girona qui, el 1904 havia fundat en una torre de Sant Gervasi una mutualitat d'assistència mèdica i quirúrgica inicialment destinada als treballadors de la Germandat de Cambrers de Barcelona, coneguda com Societat l'Aliança.
En la inauguració del monument, format per una figura femenina i un monòlit amb un medalló, obra de Jaume Durán, van estar presents la vídua i la filla d'Eduardo Dato, i el ministre de Treball, vescomte d'Eza. Acabat l'acte es va fer un dinar de germanor de mutualistes de l'Aliança al palau de Belles Arts."
Veure informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze sobre obra de fàbrica











Autor:
Escultor:Jaume Duran
Més informació:Wiquipédia Jaume Duran i Castellanos
Veure més Art Públic Horta Guinardó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada