dilluns, 25 de novembre del 2019

Casal Sant Jordi

"L’any 1930, l’escultor Joan Rebull va anar a viure a Vilanova i la Geltrú. Durant la seva estada en aquell municipi del Garraf va fer una de les seves obres més conegudes, el sant Jordi amb espasa i un gran escut que li cobreix mig cos, que es va posar en una peanya al mig de la façana d’un edifici acabat de construir aquell mateix any 1932 a la cantonada de Pau Claris amb el carrer de Casp i que per això és conegut, des d’aleshores, amb el nom de Casal Sant Jordi.
És obra de l’arquitecte Francesc Folguera. Quan es va construir causà impacte, perquè era un dels primers edificis de línies racionalistes que es veien a l’Eixample. El principal i els tres primers pisos, amb una estructura de moltes finestres, es van destinar a oficines, i els tres superiors i l’àtic, amb menys finestres, a habitatges. Aquest menor nombre de finestres és el que permet disposar d’un espai, a l’alçada de la cinquena planta, per posar-hi el Sant Jordi. Actualment l’edifici és ocupat per la Conselleria de Justícia.
A la planta baixa, a cada costat de la porta d’entrada de la cantonada, hi ha un relleu, obra també de Joan Rebull. El de la dreta representa el déu Mercuri , amb el seu característic casc alat, i el de l’esquerra, la deessa Ceres, amb unes espigues a la mà, símbols del Comerç i l’Agricultura, molt adequats per a les plantes baixes destinades a oficines. Només el de Ceres porta la signatura de Rebull."
Veure informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic


Sant Jordi




La Deessa Ceres


El Déu Mercuri

Joan Rebull Torroja, font:memoriaesquerra.cat
 Més informació: Viquipèdia Francesc Folguera i Grassi
Francesc Folguera i Grassi, font:dhac.iec.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada