dilluns, 13 de setembre del 2021

Escultura Homenatge a la Mediterrània

 

"La plaça Sóller, on es troba el monument, és el centre del barri de Can Porta, a cavall entre Sant Andreu, Vilapicina i Nou Barris. La plaça, que amb quasi dos hectàrees és més gran que la de Catalunya, era prevista ja des dels anys quaranta i el propietari dels terrenys, Roman Sanahuja, l'havia fet desaparèixer en elaborar-se el pla parcial que va donar origen al barri, el 1963. Quan la Comissió d'Urbanisme el va aprovar a l'any 1966 va fixar com a condició que existís la plaça. Es van anar construint les cases, però a la fi del franquisme la plaça encara era sense urbanitzar. L'alcalde de la transició, Josep Maria Socías Humbert, la va incloure dintre la seva política de compra de sòl. El primer ajuntament democràtic la va realitzar, segons projecte dels arquitectes municipals Josep M. Julià, Josep Lluís Delgado, Carme Ribas i Andreu Arriola. Un cop feta, Oriol Bohigas, acabat de nomenar delegat d'Urbanisme, va encarregar el 1981 a Xavier Corberó una escultura per decorar l'estany central, com a primera mostra de la política que ell anomenava de "monumentalitzar la perifèria".

Era el primer encàrrec que rebia Corberó de la seva ciutat i se'l va prendre amb un enorme interès. Acabava d'escapar, als 48 anys, d'un càncer de pulmó. Desoint els qui li aconsellaven un monument de ciment, resistent a les agressions vandàliques, va optar pel camí contrari després d'unes quantes converses amb veïns en els bars del barri, que li manifestaven estar tips de ciment. Va triar materials de gran qualitat. La seva obra, de fines làmines de marbre de cinc i vuit mil·límetres, resultava d'una extraordinària fragilitat, i ha hagut de ser restaurada en diverses ocasions, la més important el 2012, però moltes menys de les que els malpensats preveien.

Va ser inaugurada el 17 d'abril de 1983, amb el títol, decidit a última hora, Homenatge a la Mediterrània.

Tant la plaça com altres carrers del barri tenen noms de ciutats de les Illes Balears. Està formada per 41 peces de marbre rosa de Portugal, marbre blanc d'Almeria i ònix iranià. Juntes formen les figures d'una barca (marbre blanc), núvols (marbre rosa), el sol (ònix) i la lluna (marbre blanc), encara que els espectadors hi veuen sovint altres figures."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Marbres blanc i rosa, Ònix







 

Autor

Escultor:Xavier Corberó

Més informació:Viquipèdia Xavier Corberó i Olivella

Xavier Corberó i Olivella, font:elespanol.com

 Veure més Art Públic Nou Barris


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada