dilluns, 27 de setembre del 2021

Escultura Dona amb nen i flabiol

 

"Aquesta escultura de Josep Viladomat també és anomenada Maternitat ja que és el tema de l'obra, es tracta d'una mare amb un infant. Aquest tema apareix sovint en l'estatuària de l'època, a la Plaça Catalunya ja hi ha d'altres escultures que remeten a la maternitat.

Així com la majoria d'escultors que van participar en la decoració de la ciutat de Barcelona per al 1929 creaven obres d'estil més aviat clàssic, l'escultura de Viladomat es caracteritza per unes importants reminiscències barroques, encara que sempre depurades. Aquesta influència barroca sumada amb un estil clàssic que també l'interessava dóna com a resultat unes figures amb un cos estret i llarg molt estilitzat que fa que les dones de Viladomat es caracteritzin sobretot pel seu gest.

Viladomat és conegut pel fet que es va adaptar amb molta facilitat a l'estil del règim franquista, fins al punt d'arribar a realitzar l'estàtua del general Franco situat al pati del castell de Montjuïc.

Josep Viladomat va ser un escultor nascut gairebé al canvi de segle, que com molts de la seva generació van viatjar per Itàlia i van observar l'escultura francesa a París. La seva activitat es prolongà després de la Guerra Civil, però pel període en el qual rep l'encàrrec de l'estàtua de la plaça de Catalunya, Viladomat, escultor jove, encara s'havia de crear un nom i fer acceptar públicament la seva obra. Se'l coneix sobretot pel monument a Fortuny de Reus, per les estàtues del saló de plens de l'Ajuntament, que substitueixen els models en guix originals d'Andreu Aleu i per les figures de la font de la Rambla de Tarragona. Anterior a l'escultura de la plaça de Catalunya va ser la Maternitat, presentada a l'Exposició d'Art de Barcelona de 1933, que representà la seva revelació pública i que el va fer considerar com una de les principals promeses de l'escultura catalana en aquell moment. La seva carrera posterior el confirmaria com un dels escultors que han marcat el segle i que s'han imposat amb nom propi."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Xavier Barral i Altet

Materials:Pedra de Montjuïc









 

Autor

Escultor:Josep Viladomat i Massanas

Més informació:Viquipèdia Josep Viladomat i Massanas

 

 

 Veure més Art Públic Eixample


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada