Xatonada, font:Chupchupchup.com
La xatonada és un plat típic de Carnaval i, més en concret, és la menja que es feia a les cases el Dijous Gras.
No hi ha que confondre el xató amb la xatonada, tot i que la primera paraula sigui la més coneguda. El xató és la salsa i la xatonada és tot l'àpat, un àpat que va més enllà de l'amanida i que no ha de menester segons plats. El xató és una salsa d'hivern a base de productes secs del país, molt ben emparentada amb els romescos i les salvitxades que es fan per tota la Catalunya Nova, tant per regar amanides com per acompanyar el peix o per sucar-hi els calçots. Es originari de Vilanova i la Geltrú, i altres poblacions de l'Alt i Baix Penedès i el Garraf.
La xatonada es compon de: una amanida (tonyina, anxoves, bacallà, olives, fulles d'escarola) i una salsa per a regar-la (el xató). També es pot possar un conjunt de truites variades que se serveixen en una pila.
L'origen del xató és situat en el món del vi i no pas de cap château o de cap chef francès. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia a posar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi és doncs a l'origen de l'actual xató.
Ruta del Xató
Des del 1997 les poblacions de la històrica vegueria del Penedès celebren la Ruta del Xató que té per objectiu popularitzar aquest plat i conèixer les diferents variants de la recepta amb el valor afegit dels diferents atractius turístics de les poblacions que la conformen. La Ruta originàriament la formaven El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú; actualment hi participen les poblacions: El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Calafell.
Font de la informació:Viquipèdia El Xató, Viquipèdia La Xatonada, Vilaweb.cat Xatonada
Més informació:Rutadelxato.com
font:amigastronomicas.com
Receptes
Recepta Xató de Vilanova i la Geltrú
Font de la informació:Cuina.cat/receptes/ Xato-de-vilanova-i-la-geltru
Xatonada de Vilanova, font:Cuina.cat
Recepta Xató del Vendrell
Font de la informació:Cuina.cat/receptes/ Xato-del-vendrell
Xatonada del Vendrell, font:Cuina.cat
Recepta Xató de Sitges
Font de la informació:Cuina.cat/receptes/ Xato-de-sitges
Xatonada de Sitges, font:Cuina.cat
Recepta Xató Vilafranca del Penedès
Font de la informació:Cuina.cat/receptes/ Xato-de-vilafranca-del-penedes
Salsa del Xató, font:cuina.cat
Recepta Xató de Calafell
Font de la informació:Diariodegastronomia.com/ xatonada-popular-calafell
Xatonada de Calafell, font:Diariodegastronomia.com
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada