dilluns, 22 de març del 2021

Escultura a les víctimes republicanes de la Guerra Civil

 

"El lloc on comença la rambla de Prim coincideix amb l'indret on hi havia hagut el Camp de la Bota, ara ocupat per l'àrea del Fòrum 2004. Es va demanar a l'escultor valencià Miquel Navarro un monument commemoratiu que recordés la gent que havia estat executada en aquest indret. Va fer com una mena de creu de terme de color vermell de 28 metres d'alçada, que va costar una mica més de 18 milions de pessetes. En una carta tramesa a Rosa Grisó, directora del Gabinet de Drets Humans de la Creu Roja el 8 de maig de 1991 pel Gabinet de l'Alcaldia, es precisa que el monument seria un homenatge a "les víctimes de la guerra a la zona del Camp de la Bota", quan la major part d'afusellaments va tenir lloc a la postguerra, entre el 1939 i el 1952. Aquest error d'enfocament va influir en el fet que la placa no situés amb concreció aquesta realitat i l'Associació d'Ex Presos Polítics mai no ha volgut fer cap homenatge als seus morts al peu d'un monument la dedicatòria del qual veu confusa. A més de la dedicatòria, hi ha uns versos del poeta Màrius Torres.

D'altra banda, el 21 de juny de 1992, en ser inaugurada la columna de Navarro, s'hi va instal·lar, a més, un raig làser que l'il·luminava, però poc temps després va deixar de funcionar.

Els primers dies de maig del 2004, poc abans d'inaugurar el Fòrum de les Cultures, en el territori del qual es troba ara el monument, es va modificar la placa. On deia només "a les víctimes de la guerra civil" s'hi va afegir "i de la postguerra 1936-52". Antics represaliats van lamentar que s'incloguessin implícitament els militars sublevats afusellats els primers dies de la guerra i també que s'hagués suprimit el petit jardí que hi havia inicialment."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Acer pintat de vermellEN MEMÒRIA A LES VÍCTIMES / REPUBLICANES AFUSELLADES EN / AQUEST INDRET PER LA DICTADURA / FRANQUISTA ENTRE ELS ANYS / 1939 I 1952

Que en els meus anys la joia recomenci / sense esborrar cap cicatriu de l'esperit. / O Pare de la nit, del mar i del silenci, / jo vull la pau-però no vull l'oblit / Màrius Torres (1942)

CAMP DE LA BOTA / 1992

 

Més informació:Memoria.cat Repressions Els morts al Camp de la Bota 1939-1953

font:Memoria.cat

 

Autor

Escultor:Miquel Navarro

Més informació:Viquipèdia Miquel Navarro

Miquel Navarro i Navarro, font:elmundo.es

Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada