divendres, 7 de desembre del 2018

Zoo de Barcelona

"El Parque Zoológico de Barcelona es un zoológico situado en el parque de la Ciudadela, en Barcelona. Se eligió su emplazamiento debido a que los edificios del parque estaban disponibles tras la Exposición Universal de Barcelona de 1888. Fue inaugurado el día de la Mercè, patrona de Barcelona, del año 1892 y los primeros animales provenían de la colección privada que Lluís Martí i Codolar tenía en su finca llamada "La Granja Vieja", que estaba en Horta. Este donó los animales al Ayuntamiento de Barcelona, que aprobó su acomodo en los terrenos del Parque de la Ciudadela.
El zoo de Barcelona cuenta con una de las colecciones de animales más importantes de Europa.​ Durante años, concretamente desde 1966 hasta 2003, la estrella del Zoo fue el famoso Copito de Nieve, único gorila albino conocido." 
Ver información Wikipedia Zoo de Barcelona

Entrada del zoo calle Wellington

Recorrido por el conjunto escultórico del Zoo




Dama del Paraguas
Finales s. XIX  Joan Roig i Solé
Escultura premodernista que representa una bella dama que lleva un paraguas abierto en la mano. Desde su presentación en la ciudad el año 1855 ha estado estrechamente ligada a la imagen de Barcelona y la podemos encontrar ilustrando guías turísticas y recuerdos que se venden en cualquier tienda de las Ramblas. La escultura que hay en el Zoo es una réplica, que se hizo después de una exposición sobre el movimiento modernista que se hizo en Londres a mediados del siglo XX y para la que se cedió la escultura. El original está guardada en los almacenes municipales del Ayuntamiento de Barcelona.




León

1992 Agapit Vallmitjana 
Escultura histórica creada por el mismo escultor que proyectó los leones del monumento de Colón en el muelle Drassanes y la figura El cazador de leones del Parque de la Ciudadela. La escultura que hay en el Zoo es una réplica. El original está guardado en los almacenes municipales del Ayuntamiento de Barcelona. 





"El 1992 el Zoo va celebrar el seu centenari instal·lant un lleó de bronze, procedent dels que havia esculpit Agapit Vallmitjana i Abarca, l'autor del Caçador de lleons, en els anys de l'Exposició Universal de 1888, una mostra dels quals es troba a l'escalinata del Palau de la Generalitat. El motlle de guix el va cedir el Museu d'Art de Catalunya i el Zoo va fer-ne una còpia en bronze. El lleó es troba ben a la vora de la Dama del paraigua."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Delfín

1965  Saperas
Escultura de piedra que representa un delfín y da la bienvenida al Aquarama, el espacio que marcó un antes y un después en la historia del parque zoológico barcelonés. 

"El 1966 va ser inaugurat el dofinari del Zoo i, per guarnir l'entrada el director d'aquells moments, Antoni Jonch i Cuspinera, va encarregar un dofí a l'escultor Saperas."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Niños

1959  Elisa de Reverter 
Escultura dedicada a la infancia. 


"La casa Nestlé, especialitzada, entre altres coses, en l'alimentació de nadons, va regalar al Zoo aquesta senzilla estela d'Elisa Reverter com a homenatge a la infància. Va ser objecte d'una inauguració "josefina", nom popular que es donava a les inauguracions que tenien lloc el dia de sant Josep, per honorar l'alcalde Josep Maria de Porcioles. En aquest cas, va ser el dia de sant Josep de l'any 1959, quan feia dos anys que Porcioles era alcalde."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Niña que duerme

1957 Claudi Tarragó 
Nena en actitud de dormir. 

"Aquesta senzilla escultura és obra de Claudi Tarragó i va guanyar un concurs municipal convocat per embellir els jardins barcelonins en què es van encarregar deu obres a diferents escultors. Primer va ser posada als jardins del Doctor Serrat, al barri del Clot, el gener de 1961, però després que es comencés a degradar per culpa d'algunes bretolades, va passar molt aviat al Zoo."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

San Francisco de Asís

1956  Pere Jou
Figura que representa al santo patrón de los animales, San Francisco de Asís. Esta escultura se instaló en el Parque Zoológico de Barcelona con el objetivo de dignificar el recinto. 


"Obra de Pere Jou, aquest Sant Francesc era considerat en el seu moment el patró del Zoo, a causa de l'amor del sant pels animals. Va ser inaugurada a la primavera del 1960."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Genoveva de Brabant

1952  Montserrat Junoy
Escultura dedicada a la heroína de una leyenda medieval. Dice la historia que Genoveva de Barbante, esposa de Siegfried de Tréveris, fue acusada falsamente de adulterio por su mayordomo y condenada a muerte. Perdonada por su verdugo, pero, huyó y se escondió durante años con su hijo en una cueva. Allí fue alimentada por una hembra de corzo y pudo sobrevivir. Un día Siegfried, que ya había descubierto la traición del mayordomo y hacía su esposa muerta, estaba de caza persiguiendo unos corzos por el bosque cuando descubrió el escondite de su esposa y pudo restituirle su dignidad. La escultura del Zoo representa Genoveva de Brabante con su hijo en brazos junto a un corzo. 



"Aquesta escultura, l'única de Montserrat Junoy exposada en un lloc  públic de Barcelona, va ser presentada l'any 1952 a la Sala Grifé i Escoda de la nostra ciutat, adquirida per l'Ajuntament i instal·lada al nostre Zoo l'any 1959 Representa l'heroïna d'una llegenda medieval, muller del comte Sigfrid de Trèveris, condemnada injustament a ser abandonada al mig del bosc amb el seu fill petit i que aconsegueix sobreviure gràcies a l'ajut d'una cérvola. Paradigma de la dona calumniada, la innocència de la qual és finalment reconeguda, la seva història ha donat peu a diverses obres literàries i fins i tot cinematogràfiques."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Perro hambriento

1978  Artur Aldomà
Escultura de bronce que representa un perro abandonado y hambriento. Esta obra tiene un gran significado que llega directa a la conciencia del espectador, con un mensaje que el Parque Zoológico quiere reforzar: nunca deben abandonarse ni maltratar a los animales de compañía. 


AL PERRO ABANDONADO
LIGA PARA LA PROTECCIÓN DE ANIMALES Y PLANTAS DE BARCELONA

NO ET CAL PARLAR / PERQUE JO T'ENTENGUI; / PARLA EL TEU MIRAR, / PARLA EL TEU SILENCI. / I EL DIA QUE ET MORIS, / DOLÇ ANIMAL FIDEL, / ELS TEUS ULLS VERD OLI / SEGUIRAN MIRANT-ME / COM MIRA UN ESTEL / RODEJAT DE CALMA / DES DE DALT DEL CEL

TU RAZA NO IMPORTA, / NO IMPORTA TU NOMBRE. / TU VIDA TAN CORTA / QUE BRINDAS AL HOMBRE / ES LA FIEL OFRENDA / DE ESTE AMOR SIN PRENDA / QUE HAY EN TU MIRADA / DE LLAMA ENCENDIDA / HASTA LA JORNADA / FINAL E IGNORADA, / DE TU TRISTE VIDA

"El setembre de 1977, la Lliga Protectora d'Animals i Plantes va cedir al Zoo l'escultura d'El gos abandonat, obra d'Artur Aldomà i Puig, amb dos poemes de Margarida Grollero, un en català i un altre en castellà, com a acompanyament. L'obra, de tema ben realista, va ser inaugurada el 5 d'octubre de 1978. Tot i que sempre s'ha parlat del gos, i que els poemes també es refereixen al masculí, l'anatomia és clarament de gossa."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Conjunto de ciervos

1969 Núria Tortras  Conjunto escultórico que conmemora la vida y obra de uno de los mejores creadores de películas de dibujos animados, Walter Disney, un símbolo para el Zoo porque en sus películas los animales a menudo tenían un papel destacado.


"La mort de Walt Disney (Chicago, 1901 - Hollywood, 1966) va impulsar un monument, en el qual van participar l'Ajuntament, la Cambra de Comerç Americana a Espanya, l'entitat l'Arca de Noè, Radio Nacional de España i Televisión Española. El Zoo hi va contribuir amb l'import de les entrades recaptades el dia de la inauguració del monument, que va ser el 9 de novembre de 1969. L'autora, Núria Tortras, es va inspirar en la pel·lícula Bambi per al conjunt escultòric, situat a les portes del Zoo." 
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Conjunto de águilas

1929 Joan Borrell i Nicolau 
Representación de un conjunto de águilas. Es la segunda escultura más antigua del Parque Zoológico de Barcelona. 
 
"Antoni Jonch, director del Zoo, va rebuscar als magatzems municipals en temps d'austeritat per trobar escultures que encaixessin amb la institució. Així va trobar dues àligues procedents de la Font de l'Aurora, de Joan Borrell i Nicolau, que havien estat als Jardinets de Gràcia -que avui porten el nom de Salvador Espriu- als anys trenta, i una altra que era dalt de la Font de l'Àliga, que estava al passeig dels Oms del Parc de la Ciutadella. Una altra versió insisteix que totes les àligues provenen de la Font de l'Aurora. Les àligues, situades al costat d'una pintoresca reproducció de les muntanyes de Montserrat, procedent dels dies de l'Exposició de 1888, ara formen part de la decoració d'un bar conegut com el Pícnic de les Àligues."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Fuente de la Aurora, origen de las Águilas
 
En 1931 la fuente fue desmontada y guardada en un almacén municipal. Algunos años más tarde, algunas de sus piezas fueron colocadas de forma separada en otros lugares de la ciudad:las águilas fueron ubicadas en el Zoo de Barcelona en 1969.
Ver información https://es.wikipedia.org/wiki/Fuente_de_la_Aurora 
Ver información https://www.zoobarcelona.cat/es/esculturas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada