font:festesmajorsdecatalunya.cat
La tradició boletaire és molt forta a Catalunya. Aquesta tradició porta centenars de persones als boscos de Catalunya per gaudir d'una jornada a l'aire lliure caçant bolets. Els bolets se'n troben a cotes altes i mitjanes del Pirineu i Prepirineu, i també en zones humides del nord-est, com la Garrotxa o el Ripollès. Les pluges i el fred de la tardor fan que els bolets creixin als boscos, però, hi ha algunes qüestions a tenir en compte abans d'anar d'excursió per la muntanya:
El primer que s'ha de tenir en compte és que hi ha algunes espècies de bolets que són tòxiques o molt perilloses, que poden ser fins i tot mortals. Els experts recomanen només caçar aquells que identifiquem plenament i dels que estem totalment segurs que són comestibles.
Amanita muscaria (tòxic), font:boletsiexcursions.blogspot.com
La millor manera de collir els bolets és fent palanca amb un ganivet, així trèiem tot el bolet i protegim el miceli. També es recomana no remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es troben a les capes superficials i si es malmeten pot ser que en aquest lloc no tornin a créixer bolets.
font:catalunyamagrada.cat
Recorda que no has de trepitjar, xafar, agafar o esclafar cap bolet que no coneguis. Si els bolets són molt petits, no els agafis, és millor deixar-los créixer i madurar, així alliberen espores i es reprodueixen.
Porta els bolets que recullis en una cistella de vímet, no en una bossa de plàstic. D'aquesta manera, els bolets aniran alliberant espores i el bosc les recupera perquè creixin més bolets.
A Catalunya, els bolets comestibles més freqüents són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta.
Fredolics, font:plantas.facilisimo.com
Un bolet és l'aparell esporífer (carpòfor) de diversos tipus de fongs superiors. La tipologia més familiar, que pertany a alguns ordres de la classe dels basidiomicets, consta d'un casquet esfèric que s'anomena barret o capell (pileus), sostingut per una cama o peu (estípit). És la part visible d'aquests organismes.
Estructura d'un bolet, font:viquipèdia
Ús culinari
De bolets n'hi ha de molts tipus, textures i gustos. On se n'acostuma a servir més és als entrants, en plats com sopes (sopa de fredolics) amanides (de vegades de xampinyons crus, amanida de mògules) arrossos (especialment els risotti italians, però darrerament també en paella amb cargols i conill) pasta (per exemple espaguetis a la crema de tòfones, gnocchi de ceps), truites (especialment remenats d'ou) i guisats (per exemple amb llengua de bou).
Els pinetells i rovellons es fan principalment a la planxa amb all i julivert i acompanyats amb carn com la botifarra.
font:cookmonkeys.com
La Llenega negra es fa sobretot guisada, per exemple en fricandó.
El ceps es poden fer de moltes maneres i en els darrers anys ha proliferat el carpaccio (làmines crues) de ceps.
Els canelons de bolets es poden fer farcits de diverses espècies essent molt corrents els de xampinyons o ceps.
Pebrots farcits de bolets.
Truita de camagrocs altrament dits groguets.
Truita de camagrocs, font:receptesdestarpercasa.blogspot.com
Segons l'FAO, al voltant d'un miler d'espècies i varietats formen part dels costums culinaris de la humanitat.
Dins la cuina europea
Bola-de-neu Camperol dels carrers Xampinyó de París Xampinyó silvestre Ou de reig Amanita rubescent Sureny fosc Certs Boletus Cep d'estiu Cep de Bordeus Rossinyol
Bolets Rossinyol, font:debolets.blogspot.com
Camagroc Fals camagroc Trompeta de la mort
Bolets Trompeta de la mort, font:debolets.blogspot.com
Bec de perdiu Bolet de tinta Llengua de bou Llenega negra
Bolets Llenega negre, font:caçadorsdebolets.com
Pinetell Rovelló Pebrassa vellutada Paloma Gírgola de panical Auriana Cualbra morada Llora blanca Tòfona negra Tòfona d'hivern Bolet de la palla
Més informació de bolets comestibles amb valor culinari que es troben a les nostres muntanyes amb receptes per cuinar-los.
Hi ha nombroses aplicacions per a mòbils que ens ajuden a identificar les espècies de bolets.
Malalts de bolets És l’aplicació oficial del mític programa de TV3 Caçadors de bolets. S’estructura en dos eixos: d’una banda, té un cercador on podem introduir l’època de l’any i el tipus de bosc que visitarem i ens ofereix una llista de possibles bolets que hi creixen. De l’altra, s’ofereix un catàleg de bolets, ordenats alfabèticament. Seleccionant el bolet, s’obre una fitxa amb una descripció del bolet, on s’inclou si és comestible. Gratuïta.
Bolets.info Es tracta d’una guia senzilla per a mòbils i web amb una sola interfície on es mostra una guia dels principals bolets, on, en un sol cop d’ull, s’informa del nom del fong, si és comestible i s’ adjunta una foto. Si es clica sobre el bolet, ens redirigeix a una selecció d’imatges de Google. La versió web n’incorpora una descripció. El web també incorpora una botiga en línia per adquirir accessoris per anar a caçar bolets, així com motxilles i cistells, això sí, buits. Gratuïta.
Font de la informació:catalunyamagrada.cat, catelpais.com, lleida.com i viquipedia.org
Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES