dilluns, 30 de setembre del 2024

Escultura Cérvols

 

"Segurament aquests cérvols van sobrar-li a Frederic Marès quan va fer un conjunt d'animals per als jardins dedicats a Vicens Vives a la Diagonal, i van acabar a la gespa del palauet Albéniz."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

"Podem cercar en aquest grup de tres cérvols una raó simbòlica del perquè de la seva temàtica. El fet que el seu enclau sigui un jardí que envolta un edifici imitació d'un pavelló de caça de tall borbònic setcentista, al·ludeix a aquest animal que ha estat considerat des de l'antiguitat com a símbol de l'arbre de la vida per la semblança de la seva cornamenta amb les branques arbòries, símbol de renovació, a més del prestigi de les seves característiques físiques de bellesa, gràcia i agilitat que l'han convertit en el rei del bosc.

El marbre, amb l'acabat polit, fou el material escollit, ja que té la capacitat realista que marca la diferència de textures entre la pell i les potes. Utilitza el metall per esculpir les astes.

La composició del grup està equilibrada per la posició en què els animals es troben asseguts i permet una harmònica perspectiva dels tres cérvols.

Sense treure cap mena de mèrit a la bona manera de fer que té l'obra de Frederic Marès, l'academicisme de la realització, l'estètica kitsch del conjunt, la manca d'imaginació de la temàtica, la manca de risc en aquesta proposta no afavoreixen gens la valoració d'un conjunt realitzat en una època en què les directrius estètiques tractaven d'acomodar-se a l'ambient polític més que a la cerca de nous camins d'expressió.

Si el projecte d'uns jardins de caràcter francès era desfasat per a la seva època, aquest conjunt d'animals no fa més que reincidir en l'obsolet d'aquesta obra i en la manca de valentia d'aquesta proposta."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Blanca Cadena

Materials:Marbre blanc

 

Autor:

Escultor:Frederic Marès

Arquitecte:Joaquim Casamor

Més informació:Viquipèdia Frederic Marès i Deulovol

Frederic Marès i Deulovol, font:Viquipèdia

Més informació:Viquipèdia Joaquim Casamor i d'Espona

    

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada