"L'Ajuntament de Barcelona va decidir posar el 1970 als Jardins Joan Maragall de Montjuïc l'escultura, obra de Joan Rebull de 1950, que havia adquirit en dispersar-se la col·lecció que Lluís Plandiura posseïa a La Garriga. Plandiura, important col·leccionista d'art, havia venut el 1932 a l'Ajuntament la major part de les obres que tenia. Posteriorment va anar adquirint noves obres, entre elles aquesta de Rebull, i en morir Plandiura el 1956, la família posà en venda, per peces soltes, aquesta nova col·lecció. L'Ajuntament adquirí aleshores la Noia ajaguda o Nu ajagut. Una obra molt semblant es troba enmig d'un petit estany, en un extrem del passeig Marítim de Sant Feliu de Guíxols."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas
"Des dels anys 1950 Joan Rebull es dedicava amb més interès al nu femení que complís, com en aquest cas, una funció monumental en el jardí.
El material elegit per a aquesta obra d'encàrrec va ser el marbre blanc amb el qual mostra el domini i la bona manera de fer. Treballa el model en fang i el passa a guix, que serveix de guia per a la seva projecció en la pedra.
La temàtica del nu estès que se subjecta la cama entre les mans s'adapta a la perspectiva de l'emplaçament i és un model que ell va repetir en múltiples ocasions. La postura d'aquest nu li permet mostrar el seu coneixement del volum, crear línies compositives noves, a més d'allunyar-se de la posició convencional hieràtica del noucentisme de la seva primera època. Rebull emfasitza el moviment que implica aquest gest i cerca una austeritat formal complaent amb aquest volum tancat de la forma. Treu l'essència d'aquest sentit de la dona mediterrània de llarga tradició en l'escola catalana, però en un sentit més modern que l'allunya de l'arcaisme volumètric d'arrel orsiana.
El seu sentit del volum és clar i precís. Aquesta torsió el relaciona amb una sèrie d'escultures de dones ajagudes que va iniciar el 1942.
Aquesta sèrie porta en la seva realització unes actituds noves on la conquesta del volum i l'esquematisme té un clar to personal que el fa allunyar-se de l'amanerament de certes formes ja establertes."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Blanca Cadena
Materials:Marbre blanc
Autor
Escultor:Joan Rebull
Arquitecte:Joaquim Casamor
Més informació:Viquipèdia Joan Rebull Torroja
Joan Rebull i Torroja, font:labellesa.cat
Més informació:Viquipèdia Joaquim Casamor i d'Espona
Veure més Art Públic Sants Montjuïc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada