dimarts, 4 de maig del 2021

Escultura Als barcelonins morts als camps d'exterminació nazi

 

"L'Ajuntament de Barcelona va atendre una petició de dedicar un monument als barcelonins morts pel nazisme en camps d'exterminació durant la Segona Guerra Mundial, aprofitant una obra del canadenc André Fauteux, que havia treballat durant setmanes a la Casa de Caritat en el projecte Art Triangle, que dirigia el també escultor Anthony Caro.

Es tracta d'una anella de ferro amb una pedra que penja, i es troba en un dels jardins de la Ciutadella. Va ser inaugurat el 1987.

La proposta va provenir de l'Amical de Mauthausen i altres camps de concentració."

 

"André Fauteux és un artista canadenc continuador de l'estètica iniciada per l'artista britànic Anthony Caro de l'escultura oberta, concebuda a partir de la llibertat d'acoblament d'elements ferris. Aquesta peça va ser realitzada a Barcelona durant el workshop "Art Triangle Barcelona'87", una experiència pionera en l'aglutinació internacional d'artistes per treballar "in situ" amb els materials que la mateixa ciutat oferia. La tradicional estètica barcelonina del ferro forjat va impregnar moltes obres dels escultors anglosaxons convocats.

Com és habitual en la sintaxi escultòrica d'André Fauteux, un element circular d'acer predomina en l'obra, ben emplaçada davant la serenor del llac també curvilini del Parc de la Ciutadella, amb un perfil de palmeres lànguides que el voregen, i a sota de les quals apareix un reducte de tranquil·litat adient per a aquesta peça commemorativa.

El cercle inclinat és sostingut per uns esvelts pilars compostos per ferros en desús de la típica reixeria barcelonina, els quals s'aixequen sobre dos pòdiums de bigues retallades, cadascun autònom en la seva forma i disposició. Els gestos i les incidències derivats de les desiguals estructures d'aquests ferros aprofitats acaben constituint un nou ordre evocador.

A manera d'altar commemoratiu central i al bell mig de l'obra, es troba una peça cúbica de pedra, també irregular, amb una inscripció a la cara frontal dedicada als barcelonins exiliats de la Guerra Civil espanyola, que van ser exterminats pel nazisme."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Teresa Blanch

Materials:Ferro i Monòlit de pedra




Als Barcelonins morts als camps d'exterminació nazi 1987

Més informació:Publico.es Memoria historica 936 catalans morir als camps concentració nazis Mauthausen Gusen

Més informació:amical-mauthausen.org/ca


 

Autor

Escultor:André Fauteux

Més informació:Wikipedia (english) André Fauteux

Més informació:afauteux.com

André Fauteux, font:infosuroit.com

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada