dimarts, 4 de maig del 2021

Escultura a Aribau

Bonaventura Carles Aribau i Farriols
 

"El 16 de juliol de 1879, una comissió presidida per l'industrial Ignasi Jaumandreu va engegar el projecte de fer un monument a la memòria de l'escriptor i economista Bonaventura Carles Aribau (Barcelona, 1798 - 1862). La intenció era retre un homenatge a l'home que amb el seu poema, A la pàtria, havia estat l'impulsor de la Renaixença catalana.

Es van organitzar sengles comissions a Madrid, on Aribau havia treballat molts anys, i a Barcelona. La primera va fracassar en l'intent de recaptar fons, però la de Barcelona va arreplegar al voltant de 5.000 pessetes. El 15 de desembre de 1884, l'any que es complia mig segle del poema famós, el monument, obra de l'escultor Manuel Fuxà i de l'arquitecte Josep Vilaseca, va ser posat al Parc de la Ciutadella, que encara estava en obres. Es va aprofitar la setmana de festes i fires de sant Tomàs, particularment lluïdes aquell any, amb un Te Deum per donar gràcies a Déu per haver salvat Barcelona de l'epidèmia de còlera. (No hi va haver la mateixa sort el 1885, quan va afectar de ple la ciutat.) Les festes van tenir particular incidència al Parc de la Ciutadella, on es van inaugurar també les portes de l'entrada i l'escultura de Jaume Salvador, davant del Museu de Geologia. En el cas d'Aribau hi havia un dèficit de 2.500 pessetes, i el Diario de Barcelona va obrir una subscripció per eixugar el deute. El 6 de maig de 1934, a la sortida dels Jocs Florals, com anys enrere, i amb motiu del centenari de l'oda A la pàtria, es va posar una placa al carrer d'Aribau, obra de l'arquitecte municipal Félix de Azua, suprimida durant el franquisme. També es va decidir substituir l'estàtua de pedra, obra de Fuxà, per una còpia en bronze, que es va encarregar al també escultor Enric Monjo.

El monument i la balustrada de la glorieta es van restaurar els anys 2000-2001 quan es va introduir el banc circular que determina l'entrega del pedestal a terra, abans un turonet de jardineria."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Bronze, sobre pedestal de pedra








LA PATRIA

Més informació:Viquipèdia A Aribau

Monument a Bonaventura Carles Aribau, font:Viquipèdia

Més informació:Viquipèdia Bonaventura Carles Aribau i Farriols

Escultura d'Aribau feta per Manel Fuxà i conservada al Museu Víctor Balaguer, font:Viquipèdia

 

Autor

Escultor:Manuel Fuxà

Més informació:Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal

Manuel Fuxà i Leal per Ramon Cases, font:Viquipèdia
 

fosa en bronze:Enric Monjo

Més informació:Viquipèdia Enric Monjo i Garriga

Arquitecte:Josep Vilaseca

Més informació:Viquipèdia Josep Vilaseca i Casanovas

   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada