dijous, 11 de juliol del 2019

Llegenda del Pont del Diable de Martorell

El pont del Diable és una obra situada entre els municipis de Martorell i Castellbisbal que uneix dues comarques, la del Vallès Occidental i la del Baix Llobregat.
El Pont del Diable, font:wikipedia
El Pont del Diable, font:albertsolerd.blogspot.com

Sobre el pont del diable de Martorell s'expliquen diverses llegendes. Aquí esmento les més conegudes.
Diu la llegenda ... El megàlit que es troba en un camp prop de Palau-solità, el diable el portava a coll des del Montseny, on l'havia arrencat, a Martorell, per acabar-hi el famós pont romà conegut per Pont del Diable, que travessa el Llobregat. Part d'ençà del riu hi havia un gran hostal on no hi havia cap pou per a proveir-se d'aigua.
Menhir de la Pedra Llarga de Palau-Solità i Plegamans que es relaciona amb la construcció del Pont del Diable de Martorell, i d’aquesta relació se la coneix també com la Pedra del Diable
Hi havia una serventa que s'havia de passar gairebé tot el dia anant a cercar l'aigua a l'altra banda del riu en una fonteta. Un dia que el riu baixava molt ple va dir que més valdria donar-se al dimoni que haver de fer tants viatges a la font. A l'instant se li presentà un cavaller que li prometé fer-li un pont en una sola nit a canvi de la seva ànima. La serventa va acceptar. El diable, car no era altre el cavaller, es posà tot seguit a treballar i tota fúria. Només hi mancava una pedra. La matinada s'acostava. En passar el diable per davant de can Cortès, el gall d'aquesta casa es posà a cantar anunciant el dia. El diable, que només pot treballar durant les hores de fosca, en sentir cantar el gall cregué que ja era de dia. No havent tingut temps d'acabar el pont deixà caure amb ràbia la pedra a terra, i quedà dreta, tal com encara avui es troba, i enfonsada set canes.
Hi ha variants segons les quals la serventa estava inquieta, es va llevar poc més enllà de mitjanit i veié amb paüra que el pont ja estava gairebé llest. Cridà l'hostalera i plorant li contà el que li passava.
La mestressa prometé salvar-la. Tirà una galleda d'aigua al damunt del pobre gall, qui dormia. La bèstia es posà a cantar. Els galls veïns li contestaren fins a arribar a cantar el de can Cortès de Palau, quan el diable passava per allí davant.
Font de la informació Les Cent millors llegendes populars de Joan Amades


Una altra llegenda explica que ... un dia qualsevol, una velleta passava cada tarda pel pont per buscar aigua a la font de l’Eudó, a l’altra banda del riu Llobregat. Una nit, a causa d’una gran tempesta, l’aigua es va endur el petit pont. Aquell mateix vespre, se li va aparèixer el diable en persona, i li va proposar un pacte: ell reconstruiria el pont en una sola nit a canvi, però, d’emportar-se l’ànima i el cos del primer ésser viu que passés per aquell pont. La velleta va acceptar. El diable es va posar a treballar. Ho va fer a gran velocitat i, quan va sortir el sol, al mig del riu es trobava un gran pont de pedra.
El Diable i la Velleta, font:gegants de martorell
La velleta es va posar contenta, però també va recordar les paraules del diable: “el primer ésser viu que passi pel pont”. Així que abans de sortir de casa va posar dins del seu cistell un gat. Quan va arribar al pont va obrir el cistell i el pobre gat, espantat, va sortir disparat. El diable, enfadat, no va tenir més remei que emportar-se l’ànima de l’animal. Des d’aquest dia, la velleta va poder tornar tranquil·la a buscar aigua a la font usant el pont que el diable havia construït.
Font de l'Eudó, amb la llegenda de la velleta, el diable i el gat, font:josepmrodes.cat

El gat amb la geganta Velleta de Martorell, font:eitb.eus

Font de la informació Martorell.cat

Historia
El Pont del Diable és un pont d'origen romà sobre el riu Llobregat que formava part de la Via Augusta i va ser construït l'any 10 aC per ser transitat per carros de bous, amb una llargada de 130 metres,  L'arc triomfal d'època romana està molt degradat malgrat la restauració de què fou objecte el 1928.
Arc romà d'accés des de Castellbisbal, font:wikipedia

Recordatori del pont del diable, font:josepmrodes.cat

Gravat de Jean-Charles Langlois (1789-1870), Web de la Biblioteca Nacional de Francia, font:oboquirce.blogspot.com
Veure informació Wikipedia Pont del Diable (Martorell)

La Llegenda a Martorell
En el patrimoni cultural de Martorell destaca la representació de la llegenda del Pont del Diable. Aquest any s'ha realitzat la 8a edició a càrrec de la Fura dels Baus que ha coincidit amb la Fira Gastronòmica al passeig del Quarter.
Cartell de la representació de la Llegenda del Pont del diable de La Fura dels Baus, font:martorell.cat
La vetllada llegendària comença amb la plantada i els balls de lluïment de les figures festives locals des de la plaça de la Vila que inclou bastons, gegants, bestiari i capgrossos. Tots els grups culminen la seva actuació amb una cercavila que finalitza al pont del Diable.
Ball de la Velleta i el Diable, font:martorell.cat
 Veure informació Martorell.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada