dimecres, 14 de juliol del 2021

Bust del General Moragues

 

"Un bust del general Moragues ha tornat l'octubre del 2013 al Pla de Palau, prop d'on hi hagué el Portal de Mar, on el cap del general fou exposat durant dotze anys dintre d'una gàbia de ferro, des de la seva execució el març del 1715 fins al març del 1727. El general Moragues va ser mort, esquarterat i decapitat després de la rendició de Barcelona per haver lluitat contra les tropes borbòniques defensant la fortalesa de Cardona i les terres del Pallars. Aquest bust fa companyia a un altre monument ben proper dedicat al mateix personatge que s'hi havia posat el 1999.

La història dels monuments barcelonins al general Moragues comença el 1984. Un primer projecte, impulsat per una comissió cívica, proposava una obra de Rosa Martínez Brau que representava un cap dintre d'una gàbia, tal com va estar el del general al Portal de Mar, però no va arribar a portar-se a la pràctica. Finalment va optar-se per una reproducció del bust del general fet en bronze, que s'havia posat sobre un pedestal prop de la plaça major de Sort, el 1981, per iniciativa de la mateixa comissió cívica que proposava el monument de Barcelona. Es va triar Sort com a primer lloc on posar un monument al general perquè, encara que no hi va néixer, se'l considera fill adoptiu de la vila a causa del seu casament, en segones noces, el 1707, amb Magdalena Giralt, nascuda a Sort, on tenia propietats, i on el general va residir des d'aleshores sempre que no tenia que actuar en altres llocs per raó del seu càrrec. Davant del monument de Sort se celebra cada any, l'Onze de Setembre, un homenatge a la seva memòria.

El bust de Sort, i la seva reproducció de Barcelona, eren obra de l'escultora Rosa Martínez a partir del que l'historiador Lluís Pujal havia lliurat anteriorment a l’Ajuntament de Sort i que es conserva a la biblioteca municipal d'aquella vila. La còpia d'aquest bust es va posar el diumenge 8 de juliol de 1984 al matí al Pla de Palau, davant l'Escola de Nàutica, al final d'un acte cívic d'exaltació nacionalista que havia començat amb una desfilada des de la plaça de Sant Jaume amb la bandera de santa Eulàlia. La Comissió cívica pro Homenatge al General Moragues va editar aleshores un DVD de la inauguració i un parell d'anys més tard una biografia del personatge. Aquest monument va durar quinze anys. L'Ajuntament, tot i haver donat suport el 1984 a la idea de la comissió promotora, sempre s'havia declarat partidari d'una obra original. Per això, finalment, es va optar per substituir el bust per un monument de disseny més actual. Fou triada una obra de l'artista terrassenc Francesc Abad, formada per uns blocs de marbre amb unes inscripcions i un pal de bandera. L'alcalde Joan Clos el va inaugurar l'abril de 1999.

Però la comissió cívica mai va estar satisfeta amb aquesta solució. Per això, davant la proximitat de les celebracions del tricentenari del 1714, es va proposar la recuperació del bust posat el 1984. Es considerava que el monument de 1999 era molt poc visible, en quedar tapat en part pels arbres, perquè les inscripcions no es veuen gaire bé en quedar situades en una zona obaga, i perquè les seves característiques no fan fàcil que el vianant n'identifiqui la dedicació. Creien, en canvi que el bust el feia més fàcilment identificable. A la comissió, nascuda d'Òmnium Cultural, s'hi van adherir posteriorment el Centre Comarcal. L'Ajuntament de Barcelona va donar suport a la iniciativa.

Inicialment es proposava un pedestal de pedra semblant al de l’estàtua de Rafael Casanova a la ronda de Sant Pere, però finalment es va optar per una fórmula més senzilla i semblant a la del monument de Sort. Sobre d'ell hi ha un bon pedestal sobre el que hi ha el bust realitzat per l'escultora Rosa Martínez Brau... A Sort, a part del monument, també hi ha dues plaques commemoratives de ceràmica a la façana de la casa del carrer Major on residí.

El general Moragues té des del 1991 un altre monument de grans dimensions a la plaça que porta el seu nom a Sant Hilari Sacalm, la vila on va néixer el 1672. Aquest últim és obra de l'escultor gironí Domènec Fita i representa, aquest sí, el cap del general dintre una gàbia de vidre penjada d'unes muralles que al·ludeixen al Portal de Mar barceloní..."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Bronze






Més informació:Viquipèdia Josep Moragues i Mas

General Moragues, font:Sàpiens
  

Autor

Disseny:Rosa Martínez Brau

Més informació:Fundaciovilacasas.com Rosa Martinez Brau

Rosa Martínez Brau, font:Historiaiestat.cat

 

Veure més Art Públic Ciutat Vella Est 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada