divendres, 11 de juny del 2021

Els Murals de Bon Pastor

 

"Poques imatges com aquestes trobarem en espais públics exteriors i, en canvi, quantes vegades les hem vistes a l'interior de cases! No tenen res a veure amb el que normalment es promou com a art públic, però sí molt amb el que majoritàriament s'entén per art i per imatges belles. La prova és la seva proliferació arreu del barri i el respecte que els veïns hi mostren.

Des del graffiti fins a les pintades de missatges polítics o declaracions d'amor, al llarg de la història les parets han acabat parlant dels qui les envolten, necessitats de reconèixer-se en el propi entorn. La voluntat de crear vincles i evitar el vandalisme ha fet que, a partir dels anys seixanta i especialment en barris de creació ràpida i massificada, s'engeguin accions artístiques conjuntes on participen els ciutadans amb les seves pròpies mans, fent que al carrer la gent se senti com a casa, en un espai propi.

Els murals de la plaça Félix Rodríguez de la Fuente són un cas clar d'iniciativa i autoria popular i col·lectiva. Si bé està clara la veterania de Bernardo Gago, recorrent les deu imatges, trobarem signatures, nivells d'experiència i estils diferents. Hi ha, però, unitat en el conjunt: a més dels colors (bàsicament tons pastel, amb el verd i el marró com a colors predominants), que s'integren amb els colors de la plaça, totes les intervencions tenen una mida similar i s'ubiquen entre els contraforts de la mitgera seguint el ritme compositiu de la plaça (arbres i bancs). Temàticament, el vincle també és clar: la natura. Sota la placa que recorda el cèlebre i televisiu Félix Rodríguez de la Fuente, arrenca la sèrie, la primera imatge de la qual conté el seu retrat i representants de la fauna ibèrica, talment com si comencés un dels seus capítols. Des de l'ós, el llop o l'ànec salvatge, fins a fórmules impressionistes o vangoghianes, un mural comú recorda un home que va viure intensament la natura i que, com tants pintors, la va portar a les cases perquè la veiem còmodament."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Elena Massons

Materials:Pintura










 

Autor

Coordinador:Bernardo Gago

Amb la col·laboració d'Agustina Segarra, Roberto Navalón, José María Martínez, José Pérez, Jorge Garrochena, Sara Martínez, Mónica Ramírez, Ester Miguel, Ino Cabezuelo, signats individualment

Més informació:Viquipèdia Bernardo Gago

 

Bernardo Gago, font:Viquipèdia

 

Veure més Art Públic Sant Andreu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada