dilluns, 15 de febrer del 2021

Ceràmica Sol i Lluna

 

"La pedrera de la Creueta del Coll és un dels terrenys que van ser adquirits durant el mandat de l'alcalde de la transició, Josep Maria Socías Humbert, i que el primer ajuntament democràtic, presidit per Narcís Serra, va començar a convertir en parc públic. Els arquitectes Josep Martorell i David Mackay, del despatx d'Oriol Bohigas, que aleshores tenia el càrrec de delegat d'Urbanisme i, per tant, no podia signar projectes urbans, van ser els encarregats de dirigir la transformació de la pedrera en parc. Al cràter de l'antiga pedrera hi van preveure un estany sobre el qual penja una gran escultura d'Eduardo Chillida, i en un altre punt del parc hi van posar una escultura d'Ellsworth Kelly. Una tercera peça decorativa va sorgir de la transformació d'una mena de caseta on l'antic guarda de la pedrera muntava cada any un pessebre, molt popular al barri. L'espai es trobava pràcticament en ruïnes, ocupat ocasionalment per indigents, i en lloc de fer-lo desaparèixer completament, els arquitectes van demanar a la ceramista Montserrat Altet una obra que el transformés i pogués servir per recordar-ne l'ús anterior.

Montserrat Altet estava treballant aleshores en l'assessorament de la restauració d'alguns espais amb peces de trencadís del Park Güell, i a causa de la proximitat amb el Parc de la Creueta del Coll, va importar la idea del trencadís, fent uns recobriments que va completar amb dos plats, un amb el sol i l'altre amb la lluna, que donen nom a l'obra. Montserrat Altet utilitza el cel com a tema central de la major part de les seves obres. Les peces de ceràmica van ser fetes en l'únic taller que quedava a La Bisbal d'Empordà on encara utilitzaven forn de llenya per a la cuita.

No es va fer una inauguració específica d'aquesta obra, que els barcelonins van poder veure a partir del moment que el parc es va obrir a l'ús públic, el 17 de juliol del 1986."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Ceràmica sobre construcció de pedres







 

Autor

Disseny:Montserrat Altet

Més informació:Ceramistescat.org/socis/montserrat-altet/

Veure més Art Públic Gràcia

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada