dilluns, 7 d’octubre del 2019

Escultura Elcano a Casa Olano

"Entre els diversos edificis del passeig de Gràcia crida l’atenció la casa Olano (navilier d’origen basc, el qual també fou col·leccionista d’obres d’art), coneguda popularment com la “Casa del Pirata” per l’escultura que presideix la façana, la qual segons la inscripció de la base representa Elcano, l’il·lustre navegant que donà la volta al món.
El mestre d’obres vilanoví Tiberi Sabater i Carner va dirigir les obres d’aquest edifici, d’arquitectura molt acadèmica, acabades el 1886. Sabater és autor també a Barcelona del palau Marcet, reconvertit en el cinema Comèdia, i del Borsí del carrer d’Avinyó.
No s’ha pogut saber què li va portar a deixar en la façana, a l’alçada del pis principal, una fornícula on es va posar una escultura que representa Juan Sebastián Elcano, obra de l’escultor barceloní Francesc Font, nascut el 1848. Just l’any que es va acabar l’edifici l'any 1886 s’acomplien quatre-cents anys del naixement de Juan Sebastián Elcano a Guetaria i podria ser que alguna mena de celebracions inspiressin Sabater o el promotor de l’edifici.
Una altra possibilitat és que Font tingués ja l’escultura feta, per encàrrec d’algun organisme oficial que al final no se la quedés i aleshores l’oferís a Sabater a bon preu. El 1886, per exemple, el ministeri d’Ultramar va convocar un concurs per una estàtua de Juan Sebastián Elcano, que va guanyar Ramon Bellver. Potser Font, que havia marxat de Barcelona a la dècada dels vuitanta per obrir taller a Madrid, també s’hi va presentar i va veure rebutjat el seu projecte, que mirà aleshores de col·locar a algú altre.
Des del 2 de novembre de 1937 fins a l’ocupació de Barcelona per les tropes franquistes el 26 de gener de 1939, en aquest edifici s’estatjà el govern basc, un cop ocupat Bilbao per les tropes franquistes. Sens dubte l’estàtua del basc Elcano a la façana va ser decisiu en la tria del lloc. Una placa en català i en basc, posada el 25 de novembre de 1983, ho recorda." 
Veure més informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pedra
Escultura Elcano al Passeig de Gràcia











 Més informació Wikipedia Francesc Font i Pons
Escultura de Zumalacárregui. Obra de Francesc Font al Panteó de la sepultura a l'Església Parroquial de Cegama (Guipúscoa)
Més informació Wikipedia Tiberi Sabater i Carné
Tiberi Sabater i Carné

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada