diumenge, 8 de novembre del 2020

Bust a Francesc Viñas

BARCELONA / AL TENOR / FRANCISCO VIÑAS / PRIMER CENTENARIO DE SU NACIMIENTO MDCCCLXIII-MCMLXIII

"Amb motiu del centenari del naixement del tenor Francesc Viñas i Dordal (Moià, 1863 - Barcelona, 1933), es va inaugurar aquest monument en el Turó Parc, a tocar del carrer que des del 1942 portava el nom d'aquest cantant d'òpera català. Per al monument va utilitzar-se un bust que Josep Clarà havia fet en vida a Francesc Viñas i que era conservat per la família. Fou inaugurat en presència de l'alcalde Josep Maria de Porcioles el novembre de 1963."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

"El bust de bronze dedicat a la memòria del tenor Francesc Viñas presenta algunes característiques específiques com a conseqüència de la pròpia trajectòria estètica i artística de l'autor, Josep Clarà i Ayats. Certament, la composició del bust ens anticipen algunes fórmules utilitzades sovint per Josep Clarà: una certa reminiscència èpica i també un deix romàntic que perviu en les expressions que l'escultor atribueix a l'expressió del rostre de Francesc Viñas.

El somriure i la mirada confiada del rostre del bust transmet seguretat, i fins i tot una ironia de què no estan exemptes la resta d'obres de Josep Clarà. Importa, en aquest cas, la resolució del desplaçament del cap amb el pit, lleugerament accentuada però sense que mai no s'acabi de trencar l'equilibri entre el volum superior i l'inferior, és a dir, el cap es projecta endavant mentre que la part del cos representada en el bust fa de contrapès. Les formes estan, doncs, en consonància amb la voluntat expressiva que es desprèn del bust. No hi ha un excés de treball inacabat -ditades o marques d'estris i atuells- en la superfície de l'escultura sinó que, al contrari, les formes estan perfectament polides i acabades amb l'objectiu d'aconseguir més versemblança amb el model encarregat. Això no obstant, tal com hem dit anteriorment, perquè no s'aconsegueixi l'expressió confiada i decidida del rostre.

Pel que fa a la resolució del rostre, interessa la deMAscripció de les línies resolutives dins de la composició dels trets facials, no tant per l'estructura de les formes com per l'articulació que podem veure que existeix amb l'objectiu representatiu del bust. De la mateixa manera, el conjunt dels trets expressa la recerca clàssica del mateix Clarà. Les arrugues dels ulls i de les galtes són recursos que acaben d'arrodonir el conjunt de petits volums de què està format el rostre i fan del resultat global una il·lustració d'un ànim obert i confiat."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Francesc Serés

Materials:Bronze sobre granit





Més informació:Viquipèdia Francesc Viñas i Dordal

Més informació:dbe.rah.es Francesc Vinas i Dordal

Francesc Viñas, font:viquipèdia

Francesc Viñas en el rol de Tristany, font:viquipèdia

 

Autor

Escultor.Josep Clarà i Ayats

Més informació:Viquipèdia Josep Clarà i Ayats

Josep Clarà, font:Wikipedia
 

Veure més Art Públic Sarrià Sant Gervasi

 


divendres, 6 de novembre del 2020

Placa a Ricardo Zamora


Placa circular a la avinguda Sarrià amb el nom de Ricardo Zamora (Barcelona, 14 de febrer de 1901 - 15 de setembre de 1978), un dels grans futbolistes de la història del futbol català; és considerat un dels millors porters de la història del futbol mundial. Porter de grans reflexos, seguretat i personalitat, va rebre el sobrenom de El diví. Fou l'inventor de la zamorana, que consistia a rebutjar la pilota amb l'avantbraç.

La placa té una mesura de 6 metres de diàmetre i és de formigó i acer. Consta del seu nom i cognom amb lletres grans sobre el paviment.

Materials:Formigó i acer



 

 


 

Més informació:Viquipèdia Ricardo Zamora Martínez

Ricardo Zamora Martínez, font:Viquipèdia
  
Veure més Art Públic Sarrià Sant Gervasi

dimecres, 4 de novembre del 2020

Les Neules

Neules, font:Getty images

 

"La neula és un dels dolços més típics de la cuina catalana que es menja tradicionalment per Nadal. Sovint se suquen en cava i sembla que de fet sempre s'han sucat en alguna mena de vi. La idea d'enrotllar una hòstia, qui sap si ja amb la idea de sucar-la, la va tenir una monja i posteriorment monges i pastissers van anar perfeccionant la recepta. Segurament existeix abans que el torró.

Tradicionalment, la neula consisteix en un full prim de pasta de farina amb forma de canó, de vegades amb sucre. Actualment existeixen neules farcides de torró de Xixona o cobertes de xocolata, i també versions funcionals, per exemple sense sucre (amb lactitol, per exemple) per a diabètics o sense gluten per a celíacs.

Com es fan les neules, font:Elnacional.cat 


 

El seu nom prové de la paraula llatina nebula, que és un tipus de "boira" molt poc densa, degut a la seva textura fina. La paraula catalana actual neula conserva a més el significat que ja tenia en llatí, i que és un tipus de calitja espessa que no arriba a ser boira baixa.

Origen

Les neules van ser creades per una monja, que potser va començar enrotllant una hòstia, cal tenir en compte que antigament eren de quinze centímetres. Posteriorment es van anar millorant a poc a poc per a fer-les més cruixents. No coneixem amb exactitud quan va ocórrer, però se sap que existien a Catalunya almenys des de l'any 1168. Al començament, com les hòsties, les neules tenien gravats senyals i emblemes.

Les neules es descriuen per escrit en 1267, al convit de Nadal d'aquell any el rei Jaume I va ofrir als seus més de cent comensals neules, pinyons i ametlles com a postres. En aquell moment segurament les neules encara eren planes.També són pressents en nadales medievals que han arribat als nostres temps per tradició oral. En unes Ordinacions de Pere el Gran (“Açò és ordonament de moneda com se deu fer", 1285) s’estableixen els detalls de l’àpat que els treballadors novells a la seca de Barcelona havien d’oferir als companys veterans. Les postres prioritàries eren les neules. Si no n’hi havia es podien substituir per fruita fresca i seca. Ramon Llull les referencià explícitament a la seva obra El llibre de les meravelles (1289). i a Santes Creus es conserven avui dia uns neulers, utilitzats per a fer neules, amb les insígnies de l'abat que tenien al segle xiv. En aquesta època, abans de coure-les i d'enrotllar-les, era costum estampar-hi en relleu escuts, emblemes o fins i tot textos curts, com per exemple una pregària. A l'època medieval eren molt apreciades sucades en piment, un vi ranci condimentat amb mel i pebre, una combinació citada a nadales i al Com usar bé de beure e menjar de Francesc Eiximenis, on el "golafre eclesiàstic" les beu després d'un copiós àpat.

Existeixen referències escrites del 1778 en les quals es descriu que la gent menjava neules sucades amb vi blanc o amb malvasia per Nadal. Sembla que a finals del segle xviii i començaments del xix també es podrien menjar per Carnestoltes, però sempre sucades en alguna mena de vi.

Descripció

Les neules són dolços lleugers i cruixents de forma cilíndrica i allargada com un llapis de fusta, que s'aconsegueix gràcies al fet que la massa aplanada, recent cuita, es cargola amb un bastó prim. Per a la seva elaboració les neules requereixen a més d'un estri específic per a elles que es diu neuler i que és una mena de tenalla amb dues planxes rodones, al qual s'aboca la pasta per tal que prengui forma de cercle. La pasta queda premuda entre les dues planxes, que es posen una estona per cada banda sobre el foc o un fogó. Els neulers poden tenir dibuixos en relleu, que després apareixeran a la neula. Després es couen al forn, s'enrotllen i es deixen refredar.

Neuler de Rupit, font:rupitpruit.cat

 

En fan amb una massa molt líquida feta amb farina, sucre, clara d'ou a temperatura ambient, raspadura de llimona, vainilla i mantega.

Se sap que les primeres neules eren planes. Actualment alguns pastissers les han recuperat, com a alternativa diferent de les clàssiques cilindriques, i poden decorar una part amb xocolata. Tampoc s'han fet amb mantega fins fa molt poc, fa només dues generacions que el llard de la recepta s'ha substituït per mantega.

Neula plana, font:CadenaSer.com- sesantiguesneules.com

 

També hi ha pastissers que han recuperat l'anomenada flor de Sant Jordi una variant medieval de les neules que consisteix a una neula amb pètals de rosa, rodona, amb vores irregulars i plana.

Neules de Sant Jordi, font:graupera.com

 

Altres variants molt conegudes són les neules cilíndriques cobertes de xocolata blanca, que de vegades tenen la pasta feta amb cacau, que substitueix part de la farina, i les cobertes de xocolata negra o amb llet. Les cobertes amb xocolata no se solen sucar.

Una altra variant habitual son les neules farcides, de torró tou o de xocolata, per exemple. En alguns restaurants a l'aperitiu serveixen neules farcides de productes salats, com sobrassada o formatge.

Diferències entre les neules artesanes i les industrials

Les neules artesanes es comercialitzen envasades i en capsetes a diverses pastisseries i botigues especialitazades. En alguns llocs es venen d'artesanes i d'industrials, com per exemple a alguns supermercats. Les industrials són sovint de menor qualitat però de preu més assequible.

Capsa de Neules Artesanes Vicens, font:Vicens.com

 

La composició de la massa per a l'elaboració de neules industrials s'ha hagut de modificar de la tradicional, per tal que es pugui adaptar a la maquinària utilitzada. La manera de diferenciar unes de les altres, abans de tastar-les i fins i tot comprar-les, és a vista.

Les neules industrials tenen sempre el mateix diàmetre, que a més es manté regular al llarg de tota la neula, mentre que les artesanes poden presentar variabilitat. La manera més fàcil, però, és fixar-se en la forma de la secció: si és rodona, està feta a mà, ja que les varetes que s'usen per fer-les són llises i cilíndriques; en canvi, per a fer-les de manera industrial, cal que les varetes tinguin arestes, per tal que no llisqui la neula, i per a això se n'usen unes de poligonals, habitualment hexagonals.

Neules artesanes Sant Tirs, font:neulessanttirs.com

 

Gastronomia

Les neules es mengen a la sobretaula, al Nadal acompanyant els torrons o després d'ells. En aquesta festa solen acompanyar-se de cava, tot i que després hi ha persones que el remplacen per un vi dolç, moscatell, o garnatxa. En qualsevol època de l'any es mengen, per exemple, per acompanyar gelats, sorbets o crema catalana.També es poden menjar com a postres.

Torrons i Neules per Nadal, font:twitter

 

Tradicions

Abans que cagués joguines, o en algunes famílies encara ara, les neules, torrons, fruita seca i altres llaminadures eren cagades pel tió la nit de Nadal o el dia de Nadal mateix. Es té constància que a tota Catalunya s'han repartit neules durant les festes de Nadal i en algunes localitats catalanes durant tot l'any, amb les hòsties, a la missa.

En alguns pobles de l'Empordà era costum deixar anar ocells amb neules lligades a les potes durant el transcurs de la missa.

El dia de Nadal, el monjo que s'encarregava de la dispensa a Sant Pere de Rodes regalava a cada membre de la seva comunitat tretze neules i una gerra de vi.

Les persones que s'ho podien permetre tenien el costum de menjar neules i torrons tots els diumenges des del dia de la Concepció, el 8 de desembre, fins al de la Candelera, el 2 de febrer. Estava mal vist menjar-ne més tard d'aquest dia..."

Font de la informació:Viquipèdia Neula

Més informació:cadenaser.com

Més informació:elpais.com

 

Recepta

"Recepta tradicional número 607 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català. No us vull enganyar, amics meus però tot i ser una recepta molt fàcil de fer, aquesta, requereix d'una certa habilitat, sobretot de velocitat i eficiència per tal d'evitar cremar-vos i que se us trenquin les neules amb una manipulació inapropiada. Us confessaré que fins i tot a mi em costa fer-les."

Neules, font:Catalunyacuina.com
 

INGREDIENTS:

240 g de clara d'ou

180 g de farina

180 g de sucre

180 g de mantega

pell de llimona ratllada

aigua

 

VARIANTS:

 - En lloc de mantega es pot fer amb llard

-  Podeu utilitzar essència de llimona en lloc de la pell ratllada

 

Font de la informació i passos per l'elaboració a:catalunyacuina.com/pastisseria/neules, Albert Vilas

 

Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES

 

 

 

dilluns, 2 de novembre del 2020

Copa Nadal de natació

Copa Nadal, font:Barcelona.cat

 

"La Copa Nadal es una tradicional competición de natación, que se disputa en Barcelona cada 25 de diciembre, día de Navidad, consistente en atravesar a nado 200 metros de aguas abiertas en el Port Vell de Barcelona. Se creó en 1907, lo que la convierte la primera competición de natación disputada en España y una de las pruebas deportivas más antiguas de Barcelona y de Europa.​

La particularidad de la prueba es que tiene lugar en pleno invierno, y cuando las temperaturas son más bajas en Barcelona. En múltiples ocasiones la prueba se ha llevado a cabo bajo la lluvia e incluso bajo la nieve. Es habitual ver a muchos nadadores hacer la prueba disfrazados con motivos navideños. La prueba, organizada por el Club Natació Barcelona, es popular y de inscripción gratuita, y está abierta a personas de todas las edades, que compiten en diferentes categorías en función de la edad.

font:mundodeportivo.com

 

font:mundodeportivo.com

Historia

La primera edición de la Copa Nadal debía haberse disputado el 26 de diciembre de 1907, pero debido al mal tiempo la prueba se aplazó hasta el 19 de enero de 1908. Se celebró en La Barceloneta, frente a los desaparecidos Baños Orientales —hoy Playa de San Sebastián— donde estaba inicialmente ubicado el CN Barcelona. Resultó ganador Edwald Poescheke, nadador alemán del club organizador, con un tiempo de 3'17"02. Desde entonces la prueba se ha realizado todos los años, con excepción del período de la Guerra Civil española, de 1936 a 1938, aunque en distintos puntos del puerto barcelonés. A partir de 1914, cuando el CN Barcelona se trasladó al Muelle Nuevo, pasó a disputarse en la dársena de la Indústria, frente a las instalaciones del club. Actualmente tiene salida en una pasarela junto al centro comercial Maremàgnum, y recorre 200 metros en paralelo a la Rambla de Mar, con llegada al Muelle de Drasanas, en el Portal de la Pau, frente al Monumento a Cristóbal Colón.

COPA NADAL 2019


La primera edición con participación femenina tuvo lugar en 1928, resultando vencedora María Luisa Vigo con un crono de 3'27"00. En 1994 un invidente, Josep Labró, superó por primera vez la prueba. En 2009, coincidiendo con la edición número 100, se alcanzó el récord de participantes en la prueba, con 552 nadadores.

Cartell Copa Nadal 107è, font:mundodeportivo.com

 

Palmarés

Daniel Serra es el nadador que en más ocasiones ha ganado la prueba, con un total de diez victorias.​ En categoría femenina la más laureada ha sido Carmen Soriano, con seis victorias.

El récord de la prueba está en manos de Carlos Ventosa desde el año 1994, con 1.51.05. Bárbara Bernús estableció en 1992 la mejor marca femenina, con 2.03.89."

Font de la informació:Viquipèdia Copa Nadal de natació

 

 


Font de la informació:cnb.cat/109a-edicio-copa-nadal-club-natacio-barcelona/

 

Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES

 

diumenge, 1 de novembre del 2020

Monòlit a Mossèn Pere Relats


"Una subscripció popular va permetre aixecar un senzill monòlit, amb un relleu de metall, obra de Josep Ricart, en record de mossèn Pere Relats Arimon (Lliçà de Munt, 1934 - Els Encantats, 1973), capellà del Poblenou que havia mort en accident de muntanya. La pedra del monòlit va ser portada expressament des dels pics dels Encantats, de 2.700 metres, al costat de l'estany de Sant Maurici (Pallars), on havia trobat la mort mossèn Relats. El monument va ser inaugurat el 21 d'abril de 1979, a la Rambla del Poblenou. Com molt bé deia Oriol Garreta en un article titulat "Pere Relats, un recor viu", que va sortir publicat el novembre de 1998 al número 10 de la revista Poblenou, de l'Associació de Veïns, "encara molts dies, al peu del monòlit, s'hi troben flors que algú ha deixat". El record de Pere Relats perdura en les set residències d'avis que porten el seu nom."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

"És aquesta una típica peça que reflecteix el gust estètic dels anys seixanta, tot incorporant diferents nivells o estrats compositius i també barrejant materials. Aquesta placeta perfectament rodona és un dels eixos de vida del barri del Poblenou. El monòlit es troba en un dels laterals del parterre donant l'esquena a la Rambla i mirant la vida de l'interior de la plaça. Es tracta d'un cos de pedra molt irregular damunt un parterre que té un medalló de bronze amb el rostre de perfil del personatge, tot en segon terme, i davant d'aquest cos visual podem veure unes grans lletres de bronze, exemptes i ancorades al terra, que conformen un primer pla narratiu. La frase és senzillament "A Pere Relats". A la banda dreta del cos massís s'ha incorporat un motiu vegetal molt abstracte i de caire geomètric. També aquest element és exempt i té entitat pròpia. Així que ens trobem amb un monòlit on s'ha invertit l'interès formal pel material noble i la presència pesant de la peça per una forma més lleugera, fragmentada i ritmada que prioritza l'element escrit i el simbòlic."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Carles Poy, Clara Renau

Materials:Pedra amb medalló de bronze amb elements de ferro


 

Ofrena pel 25 Aniversari de la mort de mossèn Pere Relats, font:Arxiu Històric del Poblenou

Més informació:Pererelats.org

Més informació:Viquipèdia Pere Relats i Arimon

Pere Relats i Arimon, font:pererelats.org

Autor

Escultor:Josep Ricart i Maymir

Més informació:Viquipèdia Josep Ricart i Maymir

Josep Ricart i Maymir, font:taradell.cat
 

 Veure més Art Públic Sant Martí