dilluns, 30 de setembre del 2019

Mural La Rotonda dels transports

"La primera vegada que l’Ajuntament de Barcelona va utilitzar les possibilitats de l’Escola Massana, municipal, per obtenir una obra artística amb què decorar una estació de metro va ser l’any 1966, quan va deixar en mans del departament de ceràmica de l’Escola la cobertura amb murals de la rotonda subterrània que s’acabava de fer a la plaça Catalunya per comunicar la línia 3 del metro amb el tren de Sarrià i les sortides de Vergara, Rivadeneyra i Rambles.
El mural de la plaça de Catalunya va fer-se a partir d’un projecte que signava el professor de ceràmica Francesc Albors i que van realitzar amb ell els també professors Manuel del Río, Maria Bofill i Elisenda Sala, així com D. Llenas i les gironines Ester Palomer i Carme Llobet, que aleshores eren alumnes de l’Escola i posteriorment van desenvolupar significatives carreres artístiques com a ceramistes.
Està format per sis plafons de diferents mides, constituïts a la vegada per multitud de petites peces de gres. Hi són representats diferents mitjans de transport d’èpoques diverses, però amb predomini dels més primitius: globus i altres aparells voladors, vaixells de vapor, avions rudimentaris, cotxes i bicicletes antics... La signatura és en el plafó més gran de tots, situat entre les sortides de Rivadeneyra i la Rambla. Tres dels plafons són molt estrets, ben bé de la mida d’una columna i els altres dos de mides intermitges.
Amb els anys es va anar deteriorant, ja que es troba en un lloc molt transitat que és, a la vegada, punt de trobada i lloc d’estada de venedors i músics ambulants. Això va obligar a portar-hi a terme una important restauració que es va realitzar l’any 2003."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Gres



Mural La Rotonda dels transports a l'estació del Metro L3 a Plaça Catalunya





Més informació:ElPaís.cat
Més informació:https://noticies.tmb.cat/historia/rotonda-de-catalunya-50-anys

Més informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
"Francesc Albors Ayala (1919-1994) .Ceramista. Deixeble de Josep Llorens Artigas. Professor a l’Escola Massana des del 1953 fins a la jubilació. Molt vinculat al món del teatre, va ser membre de l’Equip d’Expressió Dramàtica (1957) amb Albert Boadella, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Aguadé (també ceramista) i Jordi Vilanova, i va col·laborar en figurins i escenografies de la primera època dels Joglars, als anys seixanta, i d’altres grups. La seva obra comprèn tant peces decoratives de petit format com de grans dimensions i caràcter escultòric així com murals. Va exposar regularment en ciutats europees i va rebre diversos premis. Té obra en el Museu de Ceràmica de Barcelona i en el d’Artes Decorativas de Madrid."
Més informació:http://www.escolamassana.cat/ca/
Seu de l'Escola Massana a la plaça de la Gardunya, al Raval.

Veure més Art Públic Eixample

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada